Asbest en uw gezondheid

De geschiedenis, soorten en gezondheidsrisico’s van asbest

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in het verleden veel werd gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen. Het is sterk, brandwerend en isolerend. Helaas ontdekte men later dat asbest ook erg gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen die er aan worden blootgesteld. In deze reeks blogposts gaan we dieper in op de geschiedenis, soorten en gezondheidsrisico’s van asbest.


De geschiedenis van asbestgebruik en hoe het werd ontdekt als een gevaarlijke stof

Asbest is al duizenden jaren in gebruik en werd voor het eerst ontdekt in de Oudheid. De oude Grieken gebruikten het bijvoorbeeld om kaarsen te maken en de oude Romeinen gebruikten het als isolatiemateriaal. In de moderne tijd werd asbest in grote hoeveelheden gebruikt in de bouw, industrie en scheepvaart. Pas in de jaren ’70 kwam men erachter dat asbestvezels zeer gevaarlijk zijn als ze worden ingeademd.


De verschillende soorten asbest en hun eigenschappen

Er zijn verschillende soorten asbest, waarvan de meest gebruikte chrysotiel, amosiet en crocidoliet zijn. Elk van deze soorten heeft unieke eigenschappen en toepassingen. Zo is chrysotiel de meest gebruikte soort vanwege zijn flexibiliteit, terwijl amosiet zeer geschikt is voor toepassingen in hoge temperaturen.


De gezondheidsrisico’s van asbestblootstelling en hoe deze worden veroorzaakt

Als asbestvezels worden ingeademd, kunnen ze in de longen terechtkomen en daar ernstige schade aanrichten. Dit kan leiden tot verschillende soorten kanker, zoals longkanker en mesothelioom. Ook kan het leiden tot andere aandoeningen, zoals asbestose en pleurale plaques. Blootstelling aan asbestvezels vindt meestal plaats op de werkplek, maar ook thuis of in de buurt van asbesthoudende materialen kan er blootstelling plaatsvinden.


De regelgeving rondom asbestgebruik en -verwijdering en hoe deze varieert tussen landen en regio’s

Er zijn strenge regels opgesteld voor het gebruik en de verwijdering van asbest om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Deze regelgeving varieert echter tussen landen en regio’s. Zo zijn er landen waar asbest nog steeds wordt geproduceerd en gebruikt, terwijl andere landen al jarenlang geen asbest meer toestaan.


Hoe asbest wordt verwijderd en de verschillende methoden die worden gebruikt

Asbestverwijdering is een complex proces en vereist specialistische kennis en apparatuur. Er zijn verschillende methoden om asbest te verwijderen, zoals natte en droge verwijdering. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en de keuze hangt af van de specifieke


Asbest is schadelijk voor de gezondheid

Bent u met asbest in aanraking gekomen?
Het risico om ziek te worden verhoogt als u:

  • veel asbestvezels hebt ingeademd;
  • herhaaldelijk asbestvezels hebt ingeademd.
  • rookt en asbestvezels hebt ingeademd

De symptomen van een asbestziekte treden meestal pas laat op, vaak zo’n 30 à 40 jaar na de blootstelling. In België hebben asbestslachtoffers onder bepaalde voorwaarden recht op een schadevergoeding van het  Asbestfonds.


Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk als u losse asbestvezels inademt. De vezels zijn niet met het blote oog te zien en kunnen vrijkomen bij de beschadiging van asbesthoudend materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van stof. Neem daarom altijd de juiste voorzorgsmaatregelen als u asbest verwijdert. Bij het inademen dringen asbestvezels zeer diep in de longen, wat ernstige ziektes kan veroorzaken.

Asbestvezels inslikken of aanraken (contact met de huid) is volgens de huidige inzichten niet gevaarlijk. Toch wast u best uw handen als u asbestvezels hebt aangeraakt. Zo voorkomt u dat u alsnog vezels inademt.

Hoe vaker u wordt blootgesteld aan asbestvezels, hoe meer risico u loopt om ziek te worden. Zeker wie herhaaldelijk in contact komt met hoge concentraties asbestvezels kan een asbestziekte krijgen. In combinatie met roken lopende de risico’s door het inademen van asbest sterk op. De genetische gevoeligheid speelt ook een rol en verschilt van mens tot mens

Opgelet: ook een korte blootstelling aan asbestvezels kan gevaarlijk zijn. Maar dat betekent niet dat u sowieso ziek wordt door één keer asbesthoudend stof in te ademen. Vergelijk het met roken: een kettingroker loopt een groter risico op longkanker dan iemand die maar even gerookt heeft.


Wat moet ik doen als ik blootgesteld ben aan asbest?

Het gevaar van blootstelling is afhankelijk van de frequentie van de blootstelling.


Eenmalig contact

Vermoedt u dat u asbestvezels hebt ingeademd? Het is niet nodig om bij een dokter langs te gaan, zeker niet als u maar één keer bent blootgesteld. Dat komt omdat er voorlopig nog geen geschikte medische test bestaat die asbestvezels in het lichaam kan opsporen.

Een röntgenonderzoek of een biopsie kan dus niet voorspellen of u risico loopt op een asbestziekte. Beide onderzoeken zijn bovendien belastend voor de gezondheid.


Regelmatig contact

Komt u voor uw beroep regelmatig in contact met asbesthoudende materialen? Dan kan een preventieve medische screening zinvol zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat er voor veel asbestziektes nog geen genezende behandeling bestaat.


Symptomen asbestziektes

De eerste symptomen van een asbestziekte treden meestal pas op zo’n dertig à veertig jaar na de blootstelling aan asbest. U ervaart dus geen ziekteverschijnselen in de eerste jaren nadat u asbestvezels hebt ingeademd.

Twijfelt u of u symptomen van een asbestziekte ervaart? Neem dan contact op met uw huisarts of de medische milieudeskundige in uw regio.

Scroll naar boven